pergamonto elaio
Περγαμόντο

Το αιθέριο έλαιο περγαμόντο είναι ένα πολύ υγιές και ευεργετικό έλαιο. Χρησιμοποιείται ευρέως ως αποσμητικό, καταπραϋντικό, αντιβιοτικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό και ηρεμιστικό. Λειτουργεί επίσης ως αναλγητικό, αντικαταθλιπτικό, απολυμαντικό, αντιπυρετικό, κικατριστικό και ως ουσία που βοηθά στην πέψη.

Το περγαμόντο είναι ένα τροπικό εσπεριδοειδές, το οποίο έχει μέγεθος πορτοκαλιού και χρώμα ασβέστη ή λεμονιού. Η επιστημονική ονομασία του περγαμόντου είναι Citrus aurantium var ή Citrus bergamia. Είναι τροπικό φυτό αλλά ευδοκιμεί και στην Ευρώπη.

 

Τι είναι το λάδι από περγαμόντο;

Το έλαιο περγαμόντο εξάγεται από το φλοιό του φρούτου του περγαμόντο. Το ισχυρό γλυκό άρωμα του ελαίου από περγαμόντο το καθιστά δημοφιλές συστατικό στα αρώματα. Προέρχεται από ψυχρή συμπίεση, σε αντίθεση με την απόσταξη με ατμό μέσω της οποίας προέρχονται πολλά άλλα αιθέρια έλαια.

Μια από τις πιο συνηθισμένες εφαρμογές που ίσως δεν γνωρίζετε είναι η χρήση του στην παρασκευή μαύρου τσαγιού. Η συμπερίληψη του αιθέριου ελαίου περγαμόντο στο κανονικό μαύρο τσάι έχει διαφορετικό όνομα – Earl Grey!

Η χημική σύνθεση αυτού του ελαίου περιλαμβάνει άλφα-πινένιο, άλφα bergapten, άλφα-τερπινεόλη, λιμονένιο, λιναλόλη, οξικό λιναλύλιο, νερόλη, οξικό νερύλιο, βήτα δισαβολένιο, γερανιόλη, οξική γερανιόλη και μυρκένιο.

pergamonto
Περγαμόντο

Οφέλη για την υγεία του αιθέριου ελαίου περγαμόντου

Το περγαμόντο έχει πολλές χρήσεις λόγω των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων. Ας εξερευνήσουμε τα οφέλη για την υγεία του παρακάτω.

 

Βοηθά στην ανακούφιση της κατάθλιψης

Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου σας βοηθά να ανακουφίσετε τα σημάδια της κατάθλιψης.
Το περγαμόντο περιέχει συστατικά όπως το άλφα-πινένιο και το λιμονένιο. Οι εκπληκτικές ενώσεις είναι θεραπευτικές και διεγερτικές στη φύση. Βοηθούν να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ηρεμίας και να σας κάνουν πιο χαλαρούς. Η ορμονική επίδραση αυτού του αιθέριου ελαίου είναι μέρος του λόγου που είναι τόσο ισχυρό σε αυτές τις νευρολογικές και ψυχικές καταστάσεις.

 

Βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου βοηθά επίσης στην τόνωση των ορμονικών εκκρίσεων, βοηθώντας, έτσι, στη διατήρηση των κατάλληλων μεταβολικών ρυθμών. Αυτό το διεγερτικό αποτέλεσμα αυξάνει επίσης την έκκριση πεπτικών χυμών, χολής και ινσουλίνης. Αυτό βοηθά στην πέψη, τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την αφομοίωση και την αποσύνθεση της ζάχαρης και τη συνακόλουθη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

 

Προλαμβάνει τις λοιμώξεις

Ορισμένα περγαμόντο είναι αντιβιοτικά και απολυμαντικά. Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου έχει την ικανότητα να αναστέλλει την ανάπτυξη μικροβίων, ιών και μυκήτων. Μπορεί επίσης να προλάβει αποτελεσματικά λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του δέρματος. Εάν χρησιμοποιείται τακτικά με νερό μπάνιου ή σε σαπούνια, το δέρμα και τα μαλλιά παραμένουν προστατευμένα από λοιμώξεις και γίνονται πιο λαμπερά. Θεραπεύει επίσης από λοιμώξεις στο παχύ έντερο, το ουροποιητικό σύστημα και τα νεφρά.

 

Μειώνει τον πόνο

Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου βοηθά στη μείωση του αισθήματος του πόνου στο σώμα. Διεγείρει την έκκριση ορισμένων ορμονών, που μειώνουν την ευαισθησία των νεύρων στον πόνο. Ως εκ τούτου, είναι πολύ χρήσιμο σε περίπτωση πονοκεφάλων, διαστρέμματος, μυϊκών πόνων ή οποιωνδήποτε άλλων συμπτωμάτων/παθήσεων, που απαιτούν μεγάλη δόση αναλγητικών χαπιών. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αποφύγετε τις επικίνδυνες παρενέργειες πολλών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τον πόνο, τα οποία συχνά έχουν δυσμενείς παρενέργειες και μπορούν να βλάψουν το συκώτι και τα νεφρά σας, καθώς και να προκαλέσουν αραίωση αίματος και αϋπνία.

 

Χαλαρωτικό & ηρεμιστικό

Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο περγαμόντο είναι, επίσης, πολύ καλά χαλαρωτικά. Καταπραϋνουν τα νεύρα και μειώνουν τη νευρική ένταση, το άγχος και το στρες. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με το άγχος, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αϋπνία και η κατάθλιψη. Μπορούν επίσης να διεγείρουν τη δραστηριότητα ορισμένων ορμονών στο σώμα, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που προκαλούν αισθήματα χαλάρωσης και καταστολής.

 

Βοηθά στην πέψη

Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου ενεργοποιεί και αυξάνει τις εκκρίσεις των πεπτικών οξέων, ενζύμων και χολής, διευκολύνοντας έτσι την πέψη. Επίσης συγχρονίζει και ρυθμίζει την περισταλτική κίνηση των εντέρων και με αυτόν τον τρόπο, επιταχύνει την πεπτική διαδικασία και μειώνει την καταπόνηση της εντερικής οδού. Με αυτόν τον τρόπο, αυτό το αιθέριο έλαιο μπορεί να μειώσει τη δυσκοιλιότητα, να κάνει τις κινήσεις του εντέρου τακτικές και να αποτρέψει τις γαστρεντερικές επιπλοκές.

 

Φροντίδα του δέρματος

Μελέτες δείχνουν ότι το αιθέριο έλαιο περγαμόντου βοηθά επίσης στη διατήρηση της νεότητας του δέρματος. Αυτή η ιδιότητα του ελαίου περγαμόντου είναι ο λόγος πίσω από τη συχνή χρήση του σε καλλυντικά, όπως σαπούνια ομορφιάς, κρέμες και λοσιόν. Το cicatrizant στο περγαμόντο βοηθά στην επούλωση ουλών και άλλων σημάτων στο δέρμα. Συμβάλλει, επίσης, στην ομοιόμορφη κατανομή των χρωστικών και της μελανίνης, με αποτέλεσμα να ξεθωριάζουν τα σημάδια και ομοιόμορφος, ελκυστικός τόνος δέρματος. Αυτό το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται συνήθως για την εξάλειψη των αντιαισθητικών επιδράσεων της ακμής, η οποία μπορεί να αφήσει αισθητά σημάδια στις πληγείσες περιοχές για πολλά χρόνια.

pergamonto ladi
Περγαμόντο

 

Δίνει αίσθημα φρεσκάδας

Το περγαμόντο είναι δημοφιλές στη νεότερη γενιά που δοκιμάζει πάντα νέα αποσμητικά, αναζητώντας κάτι δροσιστικό και φυσικό. Αυτό το αιθέριο έλαιο είναι ένα εξαιρετικό αποσμητικό. Το αναζωογονητικό άρωμα και οι απολυμαντικές ιδιότητες του περγαμόντου εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροβίων που προκαλούν την ανάπτυξη κακών οσμών του σώματος. Αυτή η ιδιότητα, το καθιστά ένα κατάλληλο συστατικό για τους διάφορους τύπους αποσμητικών που χρησιμοποιούμε. Οι μυρωδιές εσπεριδοειδών είναι πολύ ισχυρές και μπορούν να ξεπεράσουν ή να εξαλείψουν πολλές άλλες μυρωδιές, γι ‘αυτό το λάδι χρησιμοποιείται επίσης σε αποσμητικά χώρου και σπρέι.

 

Ανακουφίζει από τους σπασμούς

Χαλαρώνει τα νεύρα και τους μυς, δίνοντας έτσι γρήγορη ανακούφιση από κράμπες, σπασμούς και επώδυνες μυϊκές συσπάσεις. Αυτό μπορεί επίσης να είναι σημαντικό για άτομα με χρόνιο βήχα, αναπνευστικές παθήσεις ή άσθμα, το οποίο είναι παρόμοιο με σπασμωδική αντίδραση.

 

Γρήγορη επούλωση

Οι ίδιες απολυμαντικές και αντιβιοτικές ιδιότητες του ελαίου το καθιστούν επίσης έναν καλό αντισηπτικό παράγοντα. Δεν προωθεί μόνο τη γρήγορη επούλωση πληγών, αλλά επουλώνει και τις ρωγμές στο δέρμα, αντιμετωπίζει τα έλκη, το έκζεμα και τον κνησμό. Επιπλέον, προστατεύει τις πληγές από το να αναπτύξουν θανατηφόρο τέτανο. Επίσης, θεραπεύει και τις επιδράσεις άλλων λοιμώξεων και εμποδίζει τον σχηματισμό νέων.

 

Αλλα οφέλη

Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου είναι τονωτικό, πράγμα που σημαίνει ότι τονώνει το αναπνευστικό, το κυκλοφορικό, το πεπτικό, το εκκριτικό και το νευρικό σύστημα, καθώς και το δέρμα και τους μυς. Είναι επίσης αντισυμφορητικό και χρησιμοποιείται σε ατμοποιητές για την ανακούφιση της συμφόρησης και των αναπνευστικών προβλημάτων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του βήχα και του κρυολογήματος. Λειτουργεί ως αποχρεμπτικό για να χαλαρώσει το φλέγμα και τη βλέννα στις αναπνευστικές οδούς και βοηθά το σώμα να το αποβάλει μέσω φυσικών οδών όπως το φτέρνισμα και ο βήχας, εξαλείφοντας έτσι μερικά από τα μικρόβια και τις τοξίνες που προκάλεσαν την κατάσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here